Workshop: Utdanning

Hei,

I går var jeg på workshop hele dagen å snakket om utdanning. Fagutdanning. Vi trenger fagarbeidere, og forskning sier at vi trenger flere fagarbeidere enn studiespesialiserende elever.

Jeg var med næingslivet og snakket om hva som skulle bli morgendagens fagarbeider, og hvordan vi kan fremme fagbrev og utdanning som går den veien. Hvordan kan vi få flere til å bli sveisere, snekker og rørlegger?

Og det vi kom frem til er så enkelt: Vi må informere om hva en blir, hva en gjør i en jobb som krever fagbrev, hvordan en kan gå fra skuleelev til å tjene gode penger.

Hva vet ungdom idag om yrkesfaglig utdanning?

Slik som meg, jeg har snart fagbrev i automasjon. Det betyr at jeg kan jobbe som en automatiker, få lønn som en auomatiker og mye mer. Jeg har ett papir på at jeg kan noe, 4,5-5 år etter jeg er ferdig på ungdomskolen, så hva hindrer deg i å tjene penger?

Men la oss slå sammen to og to: Y-Veien: Vil du bli Ingeniør? Med Ingeniør-lønn og alle fordeler, og faktisk ha kompetanse og forståelse som går utover det som skjer i formelboka? Da vil jeg anbefale Y-veien! 2+2+2=6 år. 2 år på VGS, 2 år som lærling og 2 år på teknisk fagskole. Så kan en gå ytterlige 2 år for å bli en fullstendig ingeniør, det blir 8 år, og i nesten hele utdanningen 70-80% av utdanningen din etter ungdomskolen kan du holde en jobb med god betaling!

Et par spørsmål som kom opp:

 • Hvordan få flere til å gå yrkesfaglig vei?
  • Min mening: Informere bedre i grunnskolen, alle led må vite mer om mulighetene.
 • Hvordan få bedre omdømme/status på skolene/yrkene
  • Min mening: Nå har det seg slik at hver skole, hver klasse har unnasluntrere, de som blir satt i bås for å være slappe, slik vil det alltid være, men det å tro at disse figurine har endt opp på yrkesfag blir feil. Disse finst alle plasser!
 • Skal en 6er elev automatisk gå studie spess?
  • NEI! Det ble og sagt i går at det har nå vært en trend at alle typer elever, og de med godt snitt og gode karakterer har gått på yrkesfag.
 • Hvor kan jeg finne informasjon om yrkene?
  • Det skal løses. Det som skjer nå er at alle svarene vi kom fram til og alle spørsmålene som må besvares av de som sitter på informasjon i fylket skal settes sammen til et prosjekt, et pilot-prosjekt, dette skal bidra til at vi får fagfolk som får mer praksis og mer kunnskap om faget tidligere.

Så kommer min, og alle andre som er og har vært inne i dette løpet sitt oppdrag, ja alle som noen gang har hatt rørlegger eller elektriker hjemme i huset sitt, alle som kjenner en fagmann. Oppdraget er som følger: Framsnakk! Viktigheten av fagfolk er større enn man kansje skulle tro, hvordan trur du en platform blir bygd? 🙂

Håper så at fylket kan få i gang dette prosjektet slik som lovet og at dette kan hjelpe ungdom med å velge rett yrke!

Hva vil du bli? 😀

 

_Morten

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s